Bezienswaardigheden op Lanzarote

Als je naar Lanzarote gaat kun je van veel meer genieten dan alleen de heerlijke stranden, het fantastische weer en de sfeervolle terrasjes. Mede dankzij het vulkanische karakter van het eiland zijn er een aantal bezienswaardigheden te vinden op Lanzarote die het de moeite waard maken om eens een dagje of dagdeel er op uit te trekken. Naast de natuurlijke bezienswaardigheden telt Lanzarote ook een aantal musea en parken. Op deze pagina bieden we een overzicht van een deel van de vele hotspots die Lanzarote telt.

Wil je een goedkope vakantie op Lanzarote vieren en je uitgaven aan excursies beperken? Kijk dan welke highlights op het eiland gratis zijn of dat je er met de bus naartoe kunt gaan. Dat is vanuit financieel oogpunt gunstiger dan het deelnemen aan georganiseerde excursies.

Regel je tours op Lanzarote

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Lanzarote bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Lanzarote.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Lanzarote
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Lanzarote via GetYourGuide

Fundacion César Manrique

De beroemdste man van het eiland Lanzarote is César Manrique. Zijn kunstwerken kom je in ieder geval op verschillende plaatsen tegen. Naast de kunstwerken is er ook bijzonder vormgegeven architectuur terug te vinden, waaronder het huis van deze kunstenaar. De Fundación César Manrique is nu één van de mooiste musea van Lanzarote. Bij de entree zie je al dat kunst een echte passie van deze man was. Eenmaal binnen wordt dit bevestigd. Zijn liefde voor de natuur en het ruige karakter van het eiland zijn in het huis volledig opgenomen.

La Cueva de Los Verdes

Lanzarote kent een boeiend grottenstelsel dat bekend staat als de Cueva de Los Verdes. Een wandeling door deze enorme grotten zal je aangenaam verrassen. Niet alleen is het er heerlijk koel, de grot heeft ook heel wat opmerkelijke ruimtes te bieden. Er is bijvoorbeeld een concertzaal ingericht. De akoestiek is er natuurlijk fenomenaal. Een gids verteld je tijdens de wandeling een aantal bijzondere kenmerken en spannende verhalen. Voor de pittige wandeling dient men goed ter been te zijn.

La Cueva de Los Verdes

Timanfaya National Park

Volgens ons het mooiste stuk van Lanzarote is het Timanfaya National Park. Het karakteristieke vulkaanlandschap binnen dit park is uniek voor het eiland Lanzarote. Het gebied werd namelijk tussen 1730 en 1736 behoorlijk zwaar getroffen door een vulkaan uitbarsting. De dikke laag lava en as is in een grote omtrek terug te vinden. De ‘Montañas de Fuego’, wat letterlijk vuur bergen betekend zijn nog altijd erg warm. Een gids kan je precies vertellen en laten zien hoe warm het is. Als je iets heel bijzonders wilt ervaren, dan doe je de rit door dit gebied op de rug van een dromedaris. In het Timanfaya bezoekerscentrum is veel informatie terug te vinden over de oorsprong en het bestaan van vulkanen zoals op het eiland Lanzarote.

Heb je geen huurauto ter beschikking, maar wil je wel het Timanfaya Nationaal Park bezoeken? Er zijn meerdere dagexcursies waarbij je (ook) dit bijzondere stuk van Lanzarote bezoekt

Bekijk de excursies naar Timanfaya Nationaal Park

Wow.... de vuurbergen in Timanfaya National Park

Jardin de Cactus

Deze grote groene oase welke Jardin de Cactus wordt genoemd, is een fantastische rustplek op het eiland Lanzarote. Meer dan 2.000 verschillende soorten cactussen staan onder de 6.000 exemplaren verspreid in de speciaal hiervoor ingerichte tuin. Wederom heeft de kunstenaar César Manrique hier weer de hand in gehad. Het was tevens het laatste werk wat hij heeft gecreëerd. Het klimaat van Lanzarote blijkt uitstekend te passen bij allerlei soorten cactussen. De botanische cactustuin ligt vlakbij de plaats Guatiza.

Jardin de Cactus, de prachtige cactustuin van Lanzarote

Casa Jose Saramago

Het huis van de Portugese schrijver José de Sousa Saramgo is tegenwoordig opengesteld voor publiek. Omstreeks 1993 kwam hij samen met zijn vrouw naar Lanzarote om er te gaan wonen. Een paar jaar later ontving hij zijn eerste Nobelprijs voor de Literatuur. Sinds de opening van het museum in 2001 heeft het al vele gasten mogen ontvangen. Er zijn namelijk heel veel kunstwerken te aanschouwen die afkomstig zijn van onder andere César Manrique, Rogerio Ribeiro, Joan Miquel Ramirez, Rafael Alberti en Manolo Millares.

Los Hervideros

Vooral de kustlijn van El Golfo staat bekend om de intense kracht van de zee tegen de grof gevormde rotsformaties. Door de jaren heen zijn hierdoor heuse grotten ontstaan die het lawaai van de klappen van de golven tegen de kust nog eens dik aanzetten. Dit stukje kust draagt de naam Los Hervideros, wat ongeveer ‘kokende potten’ betekent.

Rancho Texas Lanzarote Park

In dit gezellige familiepark staat pret centraal. Je kunt er meedoen met verschillende activiteiten zoals pony rijden, zwemmen met zeehonden, kanoën, zoeken naar goud of jezelf vermaken in het zwembad of op de glijbanen. Ook zijn er vele dieren van dichtbij te bewonderen. Er zijn wasberen, witte tijgers, herten, vogels en nog wat reptielen zoals krokodillen, leguanen en schildpadden. Kortom, een park waar niemand zich hoeft te vervelen.

Uitgebreide info vind je op hun website.Volcàn del Cuervo

Voor een pittige maar zeker wonderschone wandeling moet je beslist eens richting deze vulkaan gaan. Het dramatische uiterlijk van de vulkaan maakt je nieuwsgierig. Er loopt zelfs een wandelpad tot aan de binnenkant. Er wordt gezegd dat een wandeling om Volcàn del Cuervo je geest zou zuiveren. Deze vulkaan vind je bij de plaats Asomada.

Mirador del Río

Door velen wordt Mirador del Río ook wel omschreven als mooiste uitkijkpunt van Lanzarote. Wederom heeft César Manrique hier weer iets bijzonders neergezet. Het 475 meter hoge uitkijkplatform is gecreëerd op een klif van de Famara bergketen. Het hoogste punt van het eiland Lanzarote is vlakbij gelegen. Dit is de 672 meter tellende Peñas del Chache.

Mirador del Río

Museo Etnográfico Tanit

In het kleine dorpje San Bartolomé is het etnografische museum van het eiland te vinden. Alle ingrediënten van Lanzarote komen er aan bod. Maar ook allerlei aspecten over de cultuur en andere erfgoederen worden er besproken. Voor wie meer diepgang zoekt over het bestaan van Lanzarote moet zeker een bezoekje brengen aan Museo Etnográfico Tanit (M.E.T.).

Jameos del Agua

In het noorden van Lanzarote zijn de prachtige grotten van Jameos del Agua ontdekt door César Manrique. Na wat aanpassingen waarbij harmonie tussen natuur en kunst centraal blijft staan, is deze schitterende bezienswaardigheid ontstaan. De grot en de lavatunnel zelf zijn ontstaan door opstuwend lava. De gevoelige albino krabbetjes die er graag vertoeven zijn een bezienswaardigheid op zich.

Jameos del Agua

Castillo de las Coloradas

Alleen al voor een mooi uitzicht op het buureiland Fuerteventura is het een aanbeveling om Castillo de las Coloradas te bezoeken. De oude vestingtoren staat aan de kust op Punta del Águila vlakbij Playa Blanca. Toen de voorganger omstreeks 1741 werd gebouwd, diende het als verdedigingstoren. De huidige toren stamt uit het jaar 1769. Hiervandaan kon men de piraten in een vroeg stadium aan zien komen. Binnen in het bouwwerk was plaats voor een slaapzaal, een opslagruimte voor buskruit, een kerker en een ophaalbrug.

Castillo de San Jose Museum

Al in 1976 werden de deuren geopend van het MIAC (Museo Internacional de Arte Contemporáneo). Wederom was dit museum voor moderne kunst een initiatief van César Manrique, een naam die je veelvuldig op het eiland tegenkomt. Het voormalige militaire fort uit de achttiende eeuw werd aangepast om te dienen als museum waar uiteenlopende kunst uit de geschiedenis tentoon kon worden gesteld. In het museum wat vlakbij Arrecife ligt vind je onder andere kunstwerken van bijvoorbeeld Michavila, Gordillo, Mampaso, Alechinsky, Beaudin en natuurlijk César Manrique.

The Aloe Vera House Museum

Dat de Aloë Vera plant heilzame werking heeft, is inmiddels wel bekend. Maar over de plant zelf zijn ook heel wat wetenswaardigheden verbonden. Dit museum gaat terug in de geschiedenis en verteld op boeiende wijze het hele verhaal. Natuurlijk is er ook een shop aanwezig waar uiteenlopende producten te koop zijn. Het museum is te vinden in de plaats Haría.

Aloe Vera House Museum

Castillo Santa Barbara

Dit prachtig en goed bewaarde stukje geschiedenis is een burcht die diende als uitkijktoren om het volk op tijd te kunnen waarschuwen voor aanvallen van vijanden. De burcht die al in de veertiende eeuw werd gebouwd ligt hoog op een berg vlakbij de stad Teguise. In de burcht is tegenwoordig het piraten museum en het museum van emigranten gevestigd.

Playas de Papagayo

Tussen Playa Blanca en Punto de Papagayo liggen een aantal prachtige stranden. Velen beschouwen deze stranden als de mooiste van het hele eiland Lanzarote. Deze stranden zijn bekend onder de verzamelnaam Playas de Papagayo. Het zijn zandstranden bestaande uit licht zand, gelegen in romantische vulkanische baaien.

Playas de Papagayo

Lanzarote Aquarium

In Costa Teguise is het zeeleven van heel dichtbij te bewonderen in het Lanzarote Aquarium. Hoewel het het grootste aquarium van het eiland is, is het niet erg groot. Er is een tunnel aanwezig waaronder je doorloopt en de vissen dus langs alle kanten kunt bekijken. Wie durft kan zelfs tegen een vergoeding een duik nemen om de vissen van heel dichtbij te bekijken. Ondertussen kan de rest van de familie je dapperheid aan de andere kant van het glas bewonderen.

Casa Museo del Campesino

Op een belangrijk en druk bezocht kruispunt in San Bartolome staat een wit kunstwerk van de hand van César Manrique. Het werd geplaatst in een tijd dat toerisme steeds belangrijker werd voor inkomsten op het eiland Lanzarote. Steeds meer ambachten zoals de visserij leken verruild te worden voor werk in de toeristische sector. Deze zeer moderne sculptuur verwijst naar deze intense periode die een stevige stempel op het eiland drukte. Vlakbij de sculptuur is een museum gelegen waar een aantal handwerken op traditionele wijze gemaakt worden.

El Lago Verde

Niet ver van de wilde kust van Los Hervideros ligt een opmerkelijke bezienswaardigheid. Aan het zwarte strand is namelijk een groene lagune in een halve cirkel te aanschouwen. De opvallende groene kleur wordt veroorzaakt door micro organismen zoals algen en vulkanische mineralen. Het gave aan deze halve krater is het contrast dat door de verschillende kleuren veroorzaakt wordt. El Lago Verde is daardoor echt een plaatje om te zien.

El Lago Verde: het groene meer van Lanzarote