Dorpen en steden op Lanzarote

Lanzarote telt tientallen dorpen en steden. Hoewel ze wat betreft grootte en voorzieningen zeer uiteenlopend zijn, is er één grote overeenkomst tussen de verschillende plaatsen: de kleur van de huizen en andere panden. Als je het afwijkende Arrecife buiten beschouwing laat dan is het de kleur wit die overheerst. De witte panden zijn dan vrijwel altijd voorzien van groene, blauwe of bruine ramen en deuren. Deze stijl wordt vrijwel overal toegepast, waardoor er een duidelijke eenheid ontstaat. Dit zorgt er ook voor dat je op je vakantiefoto’s achteraf niet altijd direct weet in welke plaats ze genomen zijn.

Op deze pagina geven we korte beschrijvingen van een aantal plaatsen op Lanzarote die gemeld moeten worden. Op de site allesoverlanzarote.nl staan meer plaatsen vermeld en zijn de beschrijvingen uitvoeriger.

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen is één van de drie grote badplaatsen op Lanzarote. Van deze drie heeft Puerto del Carmen veruit de meeste oppervlakte aan zandstranden. Dat verklaart grotendeels de populariteit van Puerto del Carmen als vakantiebestemming. De plaats is inmiddels uitgestrekt over een lengte van maar liefst acht kilometer langs de kust. In het centrale deel liggen veel winkels en restaurants. Deze liggen vooral langs de Avenida de Las Playas. Dit is de lange straat die langs de verschillende stranden ligt. Door de ligging halverwege de oostkust is Puerto del Carmen een uitstekende uitvalsbasis voor excursies.

Puerto del Carmen op Lanzarote

Teguise

Van alle plaatsen op Lanzarote is Teguise onze persoonlijke favoriet. Deze voormalige hoofdstad van Lanzarote ligt redelijk centraal op het eiland. Het dorp bestaat grotendeels uit historische straten en pleinen die al eeuwenlang het gezicht van Teguise bepalen. Op zondag is het centrum het decor van de populairste weekmark van het eiland. De zondagsmarkt van Teguise trekt iedere zondag tussen 9 en 14 uur duizenden toeristen en eilandbewoners naar het dorp. Wie de ware schoonheid van Teguise wil ontdekken die doet er goed aan om een andere dag uit te kiezen voor een bezoek.

Behalve sfeervolle straten en pleinen heeft het dorp ook het nodige te bieden op het gebied van lekker eten. Op meerdere plekken kun je genieten van de Canarische keuken, waarbij streekproducten omgetoverd worden tot heerlijke gerechten en tapas. Voor winkelliefhebbers biedt het dorp een aantal leuke winkels waar leuke kleding en souvenirs verkocht worden. Typisch iets wat je hier aantreft is katoenen kleding in natuurtinten.

Teguise is door de site www.mooistedorpjes.nl gekozen tot één van de mooiste dorpen van Lanzarote.
Bekijk de Teguise info en foto’s op mooistedorpjes.nl

Het prachtige dorp Teguise op Lanzarote

Costa Teguise

De plaats Costa Teguise is als project op de tekentafel ontstaan. Deze vrij grote badplaats heeft dan ook niets te maken met het verder landinwaarts gelegen dorp Teguise. Costa Teguise telt helaas enkele plekken die wat minder fraai zijn. Zo zie je braakliggende terreinen liggen op plekken waar eigenlijk mooie hotels zouden moeten liggen. De afgelopen jaren zijn er al flink wat verbeteringen toegepast waardoor Costa Teguise weer steeds meer gaat lijken op de gezellige badplaats die de ontwerpers voor ogen hadden toen het toerisme hier ontstond. Costa Teguise kent een aantal zandstranden. Wat betreft grootte maken deze minder indruk dan de stranden van Puerto del Carmen, echter wat betreft sfeer en voorzieningen doen ze niet onder voor die van Puerto del Carmen.

Costa Teguise telt meerdere stranden.

Playa Quemada

Tussen Playa Blanca en Puerto del Carmen ligt het vissersdorp Playa Quemada. Dit dorp is voor zover mogelijk nog authentiek gebleven. Als je ‘s morgens door Playa Quemada loopt zie loopt dan is de kans groot dat je de enige toerist bent. Pas rond lunchtijd (13 uur ‘s middags) zie je leven in de brouwerij komen. De restaurants ontvangen dan de gasten die afkomen op de vis die de afgelopen nacht door de vissers van Playa Quemada gevangen zijn.

Vissersbootjes in Playa Quemada

La Caleta de Famara

Het vissersdorp La Caleta de Famara ligt bij het prachtige strand Playa de Famara. Dit is niet alleen het domein van strandliefhebbers. Het zijn vooral de surfers die hier in vrij grote getallen aanwezig zijn. Als je aan komt rijden vanuit het zuiden dan zie je de golven al vanaf vrij grote afstand. je begrijpt meteen waarom surfers hier zo graag komen. Een fraai element die zorgen voor een mooi decor zijn de Risco de Famara. Deze enorme kliffen geven het strand en dorp een prachtig dramatisch uiterlijk. In la Caleta de Famara is geen plek voor luxe en hippe zaken. Hier eet je je gerechten vooral aan kunststof tafeltjes. Winkelen in La Caleta de Famara? In het dorp zit een kleine supermarkt, verder zijn het surfshops die het straatbeeld domineren.

La Caleta de Famara is door de site www.mooistedorpjes.nl gekozen tot één van de mooiste dorpen van Lanzarote.
Bekijk de La Caleta de Famara info en foto’s op mooistedorpjes.nl

La Caleta de Famara

Yaiza

Het in het zuidelijke deel gelegen dorp Yaiza is al meerdere keren betiteld als ‘het mooiste dorp van Spanje’. Zo ver willen wij niet gaan, maar een fraai dorpje is het zeker. De witte huisjes staan in smetteloze straten en aan het fraaie plein Plaza de Los Remedios. Wie Yaiza bezoekt en het geluk heeft dat er op dat moment geen andere toeristen zijn die heeft geluk. Op dat moment kun je de ware schoonheid van Yaiza zien. Wat je in ieder geval moet doen is de trap beklimmen waarmee je bovenop de heuvel achter Yaiza komt. Dit geeft een fraai uitzicht op het dorp. Wat je ook zeker zou moeten doen is een koffie of biertje drinken bij Bar Stop. Hier worden al sinds het jaar 1890 heerlijke tapas geserveerd. In het in Yaiza gelegen Centro de Artesanía kun je ook van lokale specialiteiten genieten. Hier kun je ook lokale producten en souvenirs aanschaffen.

Yaiza is door de site www.mooistedorpjes.nl gekozen tot één van de mooiste dorpen van Lanzarote.
Bekijk de Yaiza info en foto’s op mooistedorpjes.nl

Het dorp Yaiza

Arrecife

Met ruim vijftigduizend inwoners is Arrecife de grootste stad van het eiland Lanzarote. Sinds de negentiende eeuw is de havenstad tevens de hoofdstad van het eiland. Lokale beslissingen worden hier genomen en ook de vele ambtenaren die betrokken zijn bij het uitvoeren en de controle op de wet zijn werkzaam in Arrecife. Hoewel de stad niet direct een plek is waar je zult verblijven voor een strandvakantie betekent dit niet dat dat hier niet kan. Playa de Reducto is een prima zandstrand. In de directe omgeving van het strand zijn wat horecagelegenheden en Arrecife beschikt over een aantal hotels en appartementen in diverse prijsklassen. Wat wel anders is, is het vakantiegevoel. Je merkt dat in Arrecife het aandeel ‘normale leven’ aanzienlijk prominenter aanwezig is dan het toerisme. Voor wie het echte Lanzarote wil ontdekken en alle gemakken binnen handbereik wil hebben is Arrecife misschien wel een uitstekend alternatief voor de geijkte badplaatsen.

Arrecife ziet er al wat meer stads uit

Puerto Calero

De naam zegt het eigenlijk al: hier draait het vooral om de (jacht)haven. Puerto Calero is een dorp dat eigenlijk geheel rondom de fraai aangelegde luxe jachthaven draait. Direct aan de haven is een wandelpromenade met diverse restaurants, bars en enkele winkeltjes. Achter de restaurants zit een kleine autovrije winkelstraat. Hier draait het om boetieks met merkkleding. Puerto Calero heeft geen strand. Daarvoor moet je naar het nabijgelegen Puerto del Carmen rijden.

Playa Blanca

De derde serieuze badplaats van Lanzarote is Playa Blanca. Deze toeristenplaats is van oorsprong minder massaal dan de andere twee, echter heeft een enorme expansiedrift ervoor gezorgd dat Playa Blanca wat betreft omvang niet veel meer onderdoet voor die andere twee. Wel is er een verschil in opvulling. In Playa Blanca lijkt het oorspronkelijke dorp het meest fraai in het tegenwoordige dorp verweven te zijn. Hierdoor oogt het dorp gemoedelijker dan de andere twee. Je zou bijna niet in de gaten hebben dat ook Playa Blanca wel degelijk onder de categorie ‘massatoerisme’ te scharen is. Hoewel je in Playa Blanca fijne stranden vindt (onze favoriet is Playa Flamingo), liggen de beste stranden buiten het dorp. Dit zijn de Playas de Papagayo: prachtige zandstranden die zich vanaf Playa Blanca uitstrekken tot aan Punto de Papagayo.

Het strand van Playa Blanca

Órzola

Het dorp Órzola wordt bijna alleen maar bezocht door mensen die met de veerboot naar het eiland La Graciosa gaan. Dit is de enige plek op Lanzarote met een veerverbinding met La Graciosa. Wie echter in de buurt is, bijvoorbeeld om Cueva de los Verdes of Jameos del Agua te bezoeken, die zou ervoor kunnen kiezen om de lunch in Órzola. Net zoals bij een aantal andere kustdorpen heeft ook Órzola een vissersvloot die iedere dag verse vis aan wal brengen. Deze vis kun je eten in de restaurants die aan de haven liggen. Misschien overbodig om te melden, maar vraag als visliefhebber om de vis van de dag.

Haría

Het dorp Haría ligt in het ‘Dal van de duizend palmen’. De naam hoeft niet uitgelegd te worden aan wie Haría bezoekt. Het zal iedereen opvallen dat er in en rondom Haría enorm veel palmbomen staan. Sommige mensen menen dat het aantal zelfs de tienduizend overschrijdt. Het groene karakter van het dorp is vooral goed zichtbaar als je uitzichtpunt Mirador de Haría bezoekt. Als je richting het dorp kijkt dat vallen de palmbomen ongetwijfeld op. Als je van markten houdt dan moet je Haría op een zaterdag bezoeken. De wekelijkse markt die op het fraaie plein Plaza León y Castillo gehouden wordt biedt allerlei producten die van het eiland afkomstig zijn. Dit zijn behalve handgemaakte souvenirs ook heerlijkheden zoals mojo, kaas en wijn.

Haría is door de site www.mooistedorpjes.nl gekozen tot één van de mooiste dorpen van Lanzarote.
Bekijk de Haría info en foto’s op mooistedorpjes.nl

Haría

Meer dorpen

Dit is slechts een beknopt overzicht van de plaatsen Lanzarote. Wij hebben meer geschreven, maar dat staat op onze andere Lanzarote-site. Op de website alles over Lanzarote staan de volgende dorpen en steden beschreven:

● Arrecife
● Costa Teguise
● El Golfo
● Femés
● Haría
● La Caleta de Famara
● La Santa
● Marina Rubicón
● Órzola
● Playa Blanca
● Playa Honda
● Playa Quemada
● Puerto Calero
● Puerto del Carmen
● Punta de Mujeres
● Teguise
● Tinajo
● Uga
● Yaiza