Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Lanzarote op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Lanzarote of de Canarische Eilanden kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

In geval van nood bel je net als in Nederland 112. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst. Als het goed is kun je gewoon Engels spreken. Houd er overigens rekening mee dat de dekking van het mobiele netwerk op afgelegen plekken soms wat minder goed is.

Douane

De Canarische Eilanden (dus ook Lanzarote) hebben een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie wat betreft accijnzen en belastingen. Wat betreft de invoer in Nederland vanuit Lanzarote gelden daarom dezelfde bepalingen als voor invoer vanuit een land buiten Europa. Dat betekent dat je maximaal 1 liter sterke drank of 4 liter wijn en maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren mee mag nemen naar Nederland of België. Ook voor andere goederen gelden dezelfde maxima als die van toepassing zijn als je van buiten de E.U. naar Nederland reist.

Drinkwater

Het drinken van leidingwater brengt geen directe gezondheidsrisico’s met zich mee. Veel westerse toeristen verkiezen mineraalwater uit flessen vanwege de bijsmaak die aan het leidingwater zit. Op plekken waar leidingwater niet veilig is om te drinken staat dit vaak aangegeven.

Als je water niet kunt drinken staat het aangegeven.

Feestdagen

Lanzarote kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar op heel het eiland tegen.

Overzicht van feestdagen op Lanzarote:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
februari of maart – carnaval
maart of april – Witte Donderdag
maart of april – Goede Vrijdag
maart of april – Pasen
mei of juni – Hemelvaartsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
30 mei – Día de Canarias
18 juli – Dag van de Nationale Opstand
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag

Pinksteren wordt niet gevierd op Lanzarote. Tweede kerstdag kent men niet op Lanzarote.

Fooien

Hoewel bedieningsgeld inbegrepen is bij bars en restaurants wordt een fooi zeker gewaardeerd. Afhankelijk van het totaalbedrag geef je een fooi van enkele procenten tot bij kleinere bedragen tien procent. Voor kamermeisjes laat je per dag één tot twee euro achter. Kruiers geef je één tot twee euro per koffer/tas en bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Gidsen bij een enkele bezienswaardigheid geef je een tot twee euro (bijvoorbeeld bij Cueva de los Verdes). Indien je deelneemt aan een excursie wordt een fooi aan het einde van de excursie ook zeer gewaardeerd. Daarvoor staat meestal een fooienpot bij de buschauffeur.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

Spanje is een euroland. Je betaalt op Lanzarote daarom gewoon met de euro. Geldautomaten zijn er voldoende, zeker in de toeristische plaatsen. In kleinere dorpen zul je niet altijd een geldautomaat kunnen vinden. Creditcards worden op redelijke schaal, maar niet overal geaccepteerd.

Een geldautomaat op Lanzarote

Kleding

Het aangename klimaat van Lanzarote zorgt ervoor dat je er heerlijk zomers en casual bij kunt lopen. Houd er wel rekening mee dat met in Spanje (dus ook op Lanzarote) wel gesteld is op gepaste kleding. Met flipflops en korte broek naar het diner gaan is er voor de heren daarom niet bij. De meeste hotels verlangen dat bij het diner er een lange broek (spijkerbroek mag) en dichte schoenen gedragen worden tijdens het diner. Mouwloze t-shirts worden ook niet toegestaan bij het avondeten.

Houd er bij het inpakken van de kleding voor Lanzarote rekening mee dat het ‘s avonds fris aan kan voelen. Dit geldt zeker als je in de wind zit. Een vest, sweater of jasje kan dan zeker van pas komen.

Naturisme

Lanzarote kent geen officiële naaktstranden. Toch zijn er wel plekken waar naaktrecreatie voorkomt. Dit is voorla op Playa de Papagayo. In iets mindere mate kun je het ook op de stranden ten zuiden van Orzola aantreffen. Topless zonnen is op het strand over het algemeen geen probleem.

Prijzen

Lanzarote is geen dure vakantiebestemming. De lokale ondernemers zijn echter niet gek. Ze hebben de prijzen de afgelopen decennia langzaam op weten te voeren naar een niveau dat je ook op het Europese vasteland aantreft. Je ziet echter wel dat de prijzen soms aardig uiteen kunnen lopen. Vooral op het gebied van eten en drinken kunnen er vrij grote prijsverschillen voorkomen. De stelling dat de prijs gerelateerd is aan de kwaliteit is op Lanzarote niet altijd van toepassing. Goedkoop op Lanzarote zijn alcoholische dranken (met name in de winkel/supermarkt), brandstof en tabaksproducten. Parfums en zonnebrillen zijn ook goedkoper dan bij ons, net als merkkleding en -schoenen.Regel je tours op Lanzarote

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Lanzarote bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Lanzarote.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Lanzarote
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Lanzarote via GetYourGuide

Reisdocumenten

Alle reizigers moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dat kan een paspoort zijn of een Europese identiteitskaart. Dit geldt ook voor kinderen. Let erop dat je identiteitsbewijs ook nog geldig is op het moment dat je terugvliegt.

Roken

Sinds 2011 geldt er een streng rookverbod in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden. In afgesloten openbare ruimtes mag pertinent niet gerookt worden. Op de terrassen van restaurants en bars mag wel gerookt worden. Aparte rookruimtes zijn niet toegestaan.

Taal

De officiële taal op Lanzarote is Spaans. In de toeristengebieden kun je je met Engels vaak ook prima redden. In de badplaatsen is er ook wel personeel dat Duits spreekt. In de niet-toeristische dorpen zijn er redelijk wat mensen die alleen maar Spaans spreken.

Tijdsverschil

Op Lanzarote is het altijd één uur vroeger dan in Nederland. Omdat de zomertijdregeling op Lanzarote hetzelfde is als in Nederland geldt dit zowel tijdens de winter als tijdens de zomer.

Veiligheid

Lanzarote is een gemoedelijk en vrij veilig eiland. Echter zijn er ook hier mensen die het gemunt kunnen hebben op je geld en waardevolle spullen. Zorg er daarom voor dat je hotelkamer goed afgesloten is, dat je waardevolle spullen zoveel mogelijk in een kluisje opgeborgen worden en dat je op straat geen gemakkelijke prooi bent voor zakkenrollers. Mocht je toch slachtoffer worden van diefstal of een andere vorm van criminaliteit vergeet dan niet om aangifte te doen bij de politie. Als je schade wilt claimen bij de reisverzekering dan heb je een aangifterapport van de politie nodig.

Wifi

Wie verbinding wil maken met het internet die kan dat op vrij veel plekken op het eiland doen. Het mobiele internet op Lanzarote is goed. Wij hebben de indruk dat het soms beter is dan het Nederlandse mobiele internet. Voor wie gebruik wil maken van draadloos internet via wifi die kan bij redelijk wat bars en restaurants terecht voor een verbinding. Vaak wordt dit als service aan de klanten verstrekt. Je zult in de meeste gevallen wel eventjes om een wachtwoord moeten vragen.
De meeste hotels bieden ook internet aan. Meestal is dit draadloos. Er kunnen kosten aan verbonden zijn. Voor sommige hotels is het een goede manier om wat extra inkomsten te genereren.

Eerst een kaart kopen voordat je op de wifi kunt