Vakantie op Lanzarote

Lanzarote is een uitstekende vakantiebestemming. Het milde klimaat zorgt ervoor dat je bijna het hele jaar door heerlijk buiten door kunt brengen om te zonnen, te zwemmen, uitstapjes te maken, te wandelen of te sporten. Het eiland heeft eigenlijk voor heel veel doelgroepen wel wat te bieden. De veelzijdigheid van Lanzarote in combinatie met de kort reistijd vanaf het Europese vasteland zorgen ervoor dat jaarlijks miljoenen toeristen het vliegtuit instappen om vakantie op Lanzarote te vieren.

Prijstechnisch is het een betaalbare bestemming als je het vergelijkt met soortgelijke bestemmingen. Vliegtickets zijn vaak al vanaf pakweg honderd euro te vinden, er zijn voldoende goedkope accommodaties en ook het leven ter plaatse is niet zo duur. Zaken als brandstof, drank en uit eten zijn gemiddeld goedkoper dan in Nederland. Wie een beetje zijn/haar best doet die kan met een beperkt budget een leuke vakantie vieren. Wie wat meer te besteden heeft die kan op Lanzarote natuurlijk ook uitstekend terecht. Er zijn voldoende luxere accommodaties voor wie daar prijs op stelt en ook qua uit eten zijn er wat meer exclusieve zaken te vinden. Lanzarote is echter geen Ibiza waar het geld als het ware je zak uitvliegt. Over het algemeen zijn de prijzen op Lanzarote nog binnen de normale proporties.

Vakantie op Lanzarote

Massatoerisme?

Het woord ‘massatoerisme’ komt vrij snel naar boven als men het over het toerisme op de Canarische Eilanden heeft, waar Lanzarote toe behoort. Maar is het op Lanzarote echt zo erg als je vermoedt? Dat valt allemaal best wel mee. Enorme toeristenconcentraties zoals Playa del Inglés op Gran Canaria en Playa de Las Americas (samen met Costa Adeje en Los Cristianos) zie je op Lanzarote niet. Badplaatsen zoals Costa Teguise, Puerto del Carmen en Playa Blanca zijn wel echte toeristenplaatsen waar je het etiket ‘massatoerisme’ aan kunt hangen, maar eerlijk is eerlijk…. wij kennen plaatsen waar dit veel erger is. Op Lanzarote heeft men op de een of andere manier een redelijk goede balans weten te vinden tussen toerisme en authenticiteit. Het landschap van het eiland is niet verminkt door de drang om zoveel mogelijk geld te verdienen aan het toerisme.

Wie graag de toeristische kant van Lanzarote opzoekt die kan dat prima doen in badplaatsen zoals Puerto del Carmen, Costa Teguise en Playa Blanca. Dit zijn de belangrijkste badplaatsen, die je ook echt wel als een toeristische plaats mag aanduiden. Costa Teguise is geheel voor het toerisme ontworpen, Playa Blanca was ooit een klein vissersdorp die inmiddels voor 90% bestaat uit vakantieaccommodaties en Puerto del Carmen is niet veel anders. Dat betekent relatief veel restaurant, bars en winkels die zich op de toeristen richten. Dit soort badplaatsen geniet van een enorme populariteit omdat je dan alles wat je nodig hebt op loopafstand kunt vinden. Voorwaarde is dan vaak wel dat je niet te ver buiten het centrum zit.


De rustige kant van Lanzarote

Wie het grootschalige toerisme wil ontwijken die kan dat op Lanzarote eigenlijk prima doen. Er zijn voldoende leuke accommodaties te vinden die in een authentiek dorp of lekker ergens buitenaf ligt. Hier kun je in alle rust genieten van het echte Lanzarote zonder dat je teveel tussen de andere toeristen zit. Denk bijvoorbeeld aan een eigen villa met privézwembad, een verblijf in een kleinschalig hotelletje of een onvergetelijke vakantie vieren in een traditionele finca. Een finca is hoe een lokale boerderij genoemd wordt. Deze finca’s zijn vaak erg traditioneel qua bouwstijl en niet zelden geweldig gelegen, zodat je optimaal van het omringende landschap kunt genieten.

In Nederland boffen we dat we een reisorganisatie hebben zoals Eliza we here. Deze touroperator slaat linksaf waar anderen rechtsaf gaan. Ze hebben een portfolio van unieke adresjes op prachtige bestemmingen zoals Lanzarote. Bij veel van hun pakketreizen is niet alleen de vlucht en accommodatie inbegrepen, maar krijg je ook een huurauto mee. Als immers wat verder van de drukte afzit kun je niet zonder goed vervoer, toch?

Bekijk de unieke plekjes op Lanzarote bij Eliza was hereAll-inclusive vakanties

De tegenhanger van het kleinschalige toerisme is het all-inclusive toerisme. Als je naar de Europese vakantiemarkt kijkt dan zijn de zogenaamde all-inclusive vakanties juist op bestemmingen zoals de Canarische Eilanden populair. De Spanjaarden zijn niet degenen die het all-inclusive concept bedacht hebben, maar zijn wel mede verantwoordelijk voor de enorme groei die deze vorm van vakantie vieren doorstaan heeft. Op Lanzarote vind je verschillende hotels en hotelresorts waar vrijwel alles inbegrepen is in de prijs. Je zou bij wijze van spreken bijna zonder geld of een pinpas op zak op vakantie kunnen gaan. Wie een all-inclusive vakantie boekt die weet vooraf grotendeels wat de vakantie gaat kosten. Buiten excursies en misschien een keer buiten de deur eten geef je waarschijnlijk niet veel geld meer uit. Dit soort onbezorgde en geheel verzorgde vakanties vindt gretig aftrek onder alle leeftijdscategorieën en samenstellingen van het reisgezelschap.

De RIU hotels staan bekend om hun uitstekende all-inclusive formules. Zo is het RIU Paraiso hotel in Puerto del Carmen al jarenlang een absolute topper op Lanzarote. Wie bijvoorbeeld bij TUI gaat zoeken naar all-inclusive vakanties op Lanzarote die komt gemiddeld zo’n twintig compleet verzorgde vakanties tegen.

RIU hotel op Lanzarote

Vliegen naar Lanzarote

Als je een vakantie op Lanzarote gaat vieren dan is er vrijwel altijd sprake van een vliegvakantie. In theorie kun je ook met de auto en veerboot naar Lanzarote reizen, maar gezien de totale reisduur en kosten doet slechts een handvol mensen dit. Er zijn mensen die voor meerdere maanden naar Lanzarote reizen en dan graag hun eigen auto meenemen. In de praktijk reist dus 99,99 procent met het vliegtuig naar Lanzarote. Dat kan met verschillende maatschappijen zoals Transavia of TUIfly. Ook qua vertrekluchthaven heb je meerdere keuzes. Je kunt in Nederland behalve vanaf Schiphol ook vanaf regionale vliegvelden zoals Rotterdam, Eindhoven of Groningen naar Lanzarote vliegen. Het aanbod verschikt per maatschappij en vaak ook nog wel een beetje per seizoen.

Als je rechtstreeks naar Lanzarote vliegt dan doe je dat in ongeveer 4 tot nog geen 5 uur. Heb je een tussenstop of overstap dan ben je iets langer onderweg. De tijden op je vliegticket of boekingsbevestiging zijn altijd lokale tijden. Door het tijdsverschil tussen Nederland en Lanzarote kan een vlucht daardoor een uur korter of langer lijken dan die in werkelijkheid is.

Op onze pagina over vliegen naar Lanzarote lees je meer over vliegen naar Lanzarote.

met Transavia naar Lanzarote vliegen

Excursies

Als je eenmaal op Lanzarote bent dan zijn er verschillende uitstapjes die je kunt maken. Je kunt diverse georganiseerde excursies boeken, maar je kunt natuurlijk er ook zelf op uit trekken met de auto. Huurauto’s zijn vrij goed te betalen op Lanzarote, de benzineprijs is redelijk laag en het autorijden is uitstekend te doen op het eiland. Zeker als je veel wilt gaan doen en doen is economisch gezien vaak aantrekkelijker de dagjes weg met een huurauto te doen. Voor wie geen rijbewijs heeft, te jong is om een auto te huren of wie liever georganiseerd op pad gaat bestaat er altijd de mogelijkheid om excursies te boeken.

Je kunt wachten totdat je op Lanzarote bent en daar ter plaatse te kijken wat je gaat doen. Zo is de zogenaamde welkomstmeeting van de touroperator vaak een moment waarop de lokale vertegenwoordiging excursies verkoopt. Je loopt dan wel het risico dat geliefde excursies al vol zitten, niet op de dagen plaatsvinden dat jij kunt of dat ze relatief duur zijn. Door vooraf je excursies alvast te boeken voorkom je teleurstellingen en je weet vooraf heel duidelijk wat je kwijt gaat zijn.