Het weer op Lanzarote

Een vakantie naar Lanzarote betekent bijna gegarandeerd aangenaam weer. Meer dan driehonderd dagen per jaar is het droog op Lanzarote. Bijna alle dagen halen de thermometers ten minste de grens van twintig graden op het warmste moment van de dag. Voor liefhebbers van zon, zee en strand is het klimaat van Lanzarote daarom bijna ideaal. Het subtropische klimaattype dat op Lanzarote heerst behoort binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger tot het warme steppeklimaat (type BSh). Basiskenmerken hiervan zijn een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden Celsius en een vrij lage jaarlijkse neerslagsom (tussen de 250 en 500 millimeter).

klimaattabel van Lanzarote

Eeuwige lente?

Men noemt de Canarische Eilanden vaak de ‘eilanden van de eeuwige lente’. Als je naar de maximumtemperaturen binnen een kalenderjaar kijkt dan wordt op de meeste plekken op Lanzarote gedurende bijna de helft van de dagen de zomerse grens van 25 graden bereikt. Gedurende ongeveer 30 tot 50 dagen per jaar haalt het kwik zelfs de tropische waarde van dertig graden. Eeuwige lente klopt in het geval van Lanzarote dus niet helemaal, wat echter wel klopt is dat lenteachtige temperaturen het minimale is wat je op Lanzarote mag verwachten. Op de allerslechtste dagen wordt het nog ten minste een graad of 13-14. Dat zijn de dagen in het winterseizoen als er een flinke depressie overtrekt die zorgt voor relatief veel neerslag, grijs weer en voor lokale begrippen lage temperaturen. Winterse temperaturen of winterse neerslag zoals sneeuw komen niet voor op Lanzarote.

De zon schijnt vaak op Lanzarote

Wind en gevoelstemperatuur

De thermometer is op Lanzarote niet bepalend over hoe je het weer ter plaatse ervaart. Zo is de kracht van de zon en de aanwezigheid van wind mede bepalend hoe warm het voor je gevoel is. Zo hebben we zelf ervaren dat het aan het zwembad fris kan aanvoelen terwijl de luchttemperatuur 28 graden Celsius is. Dit was in de zomer in Playa Blanca. We hadden een villa gehuurd met eigen zwembad, waarbij de tuin met het zwembad in de wind lagen. Diezelfde periode zijn we in Puerto del Carmen geweest en hebben daar beschut op het strand gelegen. Het voelde toen warmer aan dan de 28 graden die het kwik aangaf. Als je beschut zit of ligt dan kan het bij werkelijke temperaturen van net iets boven de twintig graden en zonnig weer al zomers aanvoelen.

De wind is op veel plekken op Lanzarote een bepalende factor voor hoe dat je het weer ervaart. Dat is vooral zo in het zomerseizoen. De wind is dan gemiddeld genomen harder en waait vrijwel continu uit het noorden. In de winter kan de wind uit alle hoeken waaien, maar zijn het noorden en het oosten nog wel de meest geregistreerde windrichtingen. Voor kitesurfers is de wind een belangrijke factor om van hun sport te kunnen genieten. Dat doen ze vooral bij Playa de Famara dat grote delen van het jaar profiteert van de noordelijke windstromingen.

Voor de kitesurfers is wind essentieel voor hun sport.

Calima

Een paar keer per jaar steekt er een sterke wind op uit oostelijke richting. Deze wind is dan afkomstig uit de Saharawoestijn. Deze sirocco heet lokaal een calima. Een calima zorgt ervoor dat relatief warme (in de zomer zelfs echt hete) lucht vanaf de woestijn naar de Canarische Eilanden getransporteerd wordt. Deze lucht bevat vaak ook vrij grote hoeveelheden woestijnzand. Tijdens een calima kan het onaangenaam worden op Lanzarote door hoge temperaturen (in de zomer) en veel zand in de lucht waardoor ogen en luchtwegen geïrriteerd kunnen raken.

Neerslag

Lanzarote kent een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom van rond de 150 millimeter. Dat is ongeveer een vijfde deel van wat er in Nederland in een gemiddeld jaar valt. Lanzarote behoort hiermee duidelijk tot de meest droge gebieden van Europa. In de zomermaanden is de kans op regen klein. Soms is er wel eens een dag dat er wat regen valt, maar veel stelt dat over het algemeen niet voor. De natste periode is november tot en met maart. In deze maanden kun je wel eens een dag hebben die overwegend grijs en nat is. Als je een beetje pech hebt kun je in één week zelfs twee of drie dagen met minder fraai weer hebben. Vaak is het slechte weer maar van vrij korte duur.

Ook op Lanzarote kan het regenen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Lanzarote zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Lanzarote en verschillende plekken op Lanzarote. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Lanzarote